peterssonemelie

Alla inlägg den 20 februari 2013

Av Emelie - 20 februari 2013 20:39

Det roligaste på mitt jobb är alla de sociala kossorna, haha. Nu fick jag det att låta som att det är jätte många som är det, väldigt många blir förskräckta när man kómmer också. Men stannar man upp i en grupp och ska kolla på nånting så brukar några intresserade damer komma fram och hälsa, de slickar en i rumpan, på benen och ofta använder de benan att klia sig i huvudet med, är man inte beredd så kommer man lätt i gungning :p så slickar de i håret om de kommer åt. Idag var det en som gjorde ett slickande på min mössa, det slutade med att hon hade den i munnen å tuggade på den. Så när jag hastigt vände runt och skulle kolla vart den tog vägen blev hon nog lite överrumplad, så hon sprang iväg, med min mössa i munnen. Jäkla ko ;) Men till slut fick jag tag i den.


 


En klok kvinna skrev innan på facebook " Man trivs där/när man känner sig behövd, men är man inte behövd så trivs man inte. Lika sant i arbetslivet som i vardagen " Det är därför jag älskar mitt jobb, det finns alltid något man kan göra, och är man en i gänget jobbar man för att allt man gör inte bara ska gynna en själv, utan även sina jobbarkompisar. Skulle aldrig kunna tänka mig att jobba med nåt annat än kor, just nu. Självklart finns det andra saker man vart sugen på att testa, och som man tänker på ibland. Men jag har aldrig innan trivts med något som jag gör med detta yrket!


Nu ska jag lägga mig i ett varmt bad innan sängen kallar. Är förkyld för tredje gången på 2 månader, det tär på en. Så ikväll är jag extra trötter. Men 2 lediga dagar nu tåls att njuta av, lördag/söndag är det jobb som gäller, delade pass. Go Kväll :)

Av Emelie - 20 februari 2013 12:24

En helt vanlig dag för mig ser ut på följande vis :


Jag brukar vakna någon gång innan 10 på förmiddan, går upp och dricker morgon kaffe och röker en cigg. Sen brukar jag fixa å dona med sånt som behövs innan det bär av till jobbet vid 12.40, oftast jobbar jag eftermiddagar, då börjar jag 13 och jobbar till 19.


När jag kommer till jobbet så brukar jag skrapa extra i någon av grupperna, kossorna är ju indelade i fem olika grupper, baserat på juverhälsa och när de har kalvat osv. Sen ska kalvkrubbor skuras, det ska sopas, kanske får man hjälpa till att flytta ut kalvar ibland, så ska det vattnas lite hos kalvarna och ges kraftfoder till kalvarna, fyllas på hö hos småkalvarna osv. Kraftfoder och vattning görs ju varje dag, men vi har ju ett rutinschema, så extraskrapningen är uppdelade på olika dagar, annars skrapas det i alla grupper varje dag när de ska hämtas till mjölkning. Men mellan 13 och 14 görs saker som är uppskrivet på rutinschemat, vid 14 ges det kraftfoder till kalvarna samt de kossorna som är i behandlingsavdelningen, sen skrapas det och strös nytt spån i alla kalvningsboxar, detta görs 3 gånger om dagen :) förberedelser i gropen görs, nya filter sätts i (för att det inte ska komma något skräp i mjölktanken), så sätts kompressorn på, vid 15 tiden fikar vi och sedan vid 15.20/15.30 börjar vi mjölka. När det flyter på under mjölket och det går bra, dvs utan krångel så brukar man vara färdigmjölkad efter 18 tiden, och efter det spolas båda sidor där korna står och blir mjölkade, uppsamlingsfållan spolas samt mjölkmaskinerna och golvet i gropen :)


 

Mjölkgropen, bilden är tagen av min brors fru!



Så nu ska jag åka till mina favoriter och skita ner mig ! Ha det bäst folks.

Av Emelie - 20 februari 2013 10:24

Mitt allra första inlägg på bloggplatsen, och den här sidan känns mer menad för mig än blogg.se. På blogg.se handlar allt om mode och vem som tar de finaste bilderna, allt ska vara så himla fiiiint, men för oss dödliga så kan vardagen och verkligheten vara allt annat än fin.


Tänkte köra en lite kort presentation om mig och vad det kommer bjudas på i min blogg :)


Jag heter då Emelie. Bor i den lilla staden Tidaholm, där det tydligen är en trygghet att alla känner alla, hmm. Inte om man frågar mig, visst det kanske ligger en liten trygghet i det. Men att folk i den här staden engagerar sig mer i andras liv och dömmer alla val andra gör och hur andra väljer att leva sina liv äcklar mig och gör mig mest förbannad! Men jag går mot strömmen, talar och står upp för sånt jag tycker är viktigt och skiter i vad folk tycker!


Det som driver mig i livet och det jag kommer skriva mycket om är - mitt jobb och allt som kretsar runt lantbruket, jag jobbar som djurskötare på en mjölkgård utanför Tidaholm. - Mina vänner och familj. - Musik. - Matlagning. - Att förmedla mina åsikter, tankar och känslor i text. - Musik. Fler saker kommer att tillkomma längs vägen :)


Jag hoppas att ni läsare som trillar in här gillar det ni läser, att ni inte är rädda att fråga om sånt ni undrar över och att ni tittar in här mer än en gång. Jag drivs också av att eventuellt göra en skillnad med det jag skriver, i allt jag skriver om men speciellt att få människor som inte har lika stor koll på lantbruket som jag att faktiskt förstå varför jag brinner för detta och lära ER mer om detta fantastiska arbete, att få er att förstå att lantbruket handlar om så mycket mer än bara att kor skiter mycket, att det är stora och producerar mjölk. För visst är det fantastiskt att ett djur kan omvandla gräs till en av de bästa råvarorna som finns, mjölk :D



Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards