peterssonemelie

Direktlänk till inlägg 21 mars 2014

Kärlek i en form :)

Av Emelie - 21 mars 2014 12:17

Bakade ju två jätte goa kakor igår. Den ena en klassisk cheesecake och den andra kladdkaks cheesecake.


 


Jag gillar ju att exprimentera när jag bakar och lagar mat, i den klassiska cheesecaken skulle det vara naturell kesella, men bytte ut den mot smaksatt kesella, hallon. Så tillsatte jag även en hel pressad citron i fyllningen.


Klassisk (min omgjorda) cheesecake -


Sätt ugnen på 175 grader


Botten


10 St digestive kex

75 gram smält smör

Mixa kexen till smulor och blanda sedan ner dom i det smälta smöret. Denna blandning ska sedan tryckas ut i en bakform, med löstagbar kant (mamma hade ingen sådan hemma så jag gjorde min i en vanlig form) 24 cm i diameter.

Grädda botten i mitten av ugnen i ca 7 minuter.


Fyllning


500 gram kesella hallon

2 st ägg

3/4 dl socker

saften från en hel citron

Vispa kesellan, ägg, socker och citronsaften jämt. Häll smeten i formen och grädda i ytterligare 25-30 minuter.

Låt svalna i 15 minuter.


Topping


4 dl creme fraiche

1 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Blanda samman och bred ut på kakan. Gräddas i ytterligare 15-20 minuter.


Låt kakan sedan svalna, ställ i kyl över natten och ät den när den är helt kall. Då är den absolut godast! Och garnera sedan valfritt :)


Kladdkake cheesecake -


Denna kakan görs i två steg. Kladdkakan först. Första gången jag gjorde denna trodde jag att jag gjorde helt fel, då gladdkakan fortfarande var helt vattnig när jag tog ut den ur ugnen för att hälla i "ostsmeten", men sedan när den var klar och hade svalnat och stelnat helt förstod jag varför. Resultatet blev hur bra som helst!


Kladdkakan

150 gam smör

2 st ägg

3 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1.5 dl vetemjöl

4 msk kakao

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vaniljsocker, bakpulver, kakao och vetemjöl tillsammans och vispa sedan ner de torra ingridienserna i sockersmeten. Häll i smöret och vispa till en jämn smet.

Bröa en form och häll i chokladsmeten, grädda i 15 minuter på 175 grader.


Cheesecake fyllning

2 ägg

saften från en hel lime

1 tsk vaniljsocker

3/4 dl socker

400 gram philadelphiaost

Vispa ägg. lime, vaniljsocker och socker. Rör ner osten och vispa tills smeten är jämn och klumpfri. När kladdkakan gräddats i 15 minuer, ta ut den ur ugnen och häll i ostsmeten. Som sagt, hellre att kladdkakan är för lös än för fast. När man häller ner smeten i kladdkakan så lägger den sig som ett "mittenlager". Denna kaka är inte svår att lyckas med. Kakan ska sedan gräddas ytterligare 30 minuter. Första gången jag gjorde denna, efter en stund i ugnen, när jag hällt i ostsmeten, så syntes det inte på kakan att det var någon ostsmet i. Den liksom försvann ;) Så igår när jag bakade den hade jag nog inne kladdkakan lite för länge.


Men smakresultatet blir detsamma :)


  

Nu ska jag och min älskade brorsdotter titta på aristocats och mysa en stund, hon har lite problem med magen för tillfället stackarn och vill inte gå till dagis, så för att brorsan (som idag är i sthlm på fiskemässa)eller hans fru ska slippa vara hemma så sa jag att hon kunde sova här i natt. Så igår kväll kom hon, min lilla kopia ;) Senare kommer hennes storebror Edvin, och vid 5 ska jag ta med de 2 samt min lillebror till bowlinghallen så de får roa sig lite.


Ha en skön fredag :D

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 4 maj 2014 15:52

Hedanefter kommer ni hitta mig på http://nattstad.se/peterssonemelie ...  ...

Av Emelie - 4 maj 2014 15:45

" Kod för att importera min blogg till Nattstad: 3844272048 " ...

Av Emelie - 4 maj 2014 14:44

Z och flasklammet Isa i torsdags när hon hämtade mig. Mina fina ...

Av Emelie - 4 maj 2014 12:59

Haha, så blev det ett sånt där uppehåll igen. Men va gör de tänker jag, den som väntar på nå gott :)   Nu när korna går ute så har jag fortsatt gå upp tidigare, eftersom man aldrig vet vad som händer när de ska gå in i lagårn. Vem eller vilka som...

Av Emelie - 28 april 2014 14:06

Känslan att få skriva ett inlägg från datorn är ju oslagbar, telefonens app är ju himla bra med telefonen och jag är inte rktigt kompisar då den stavar själv så fort den får chansen osv osv..   Jaaa, då har de vart ett uppehåll igen :p Men vet ni...

Ovido - Quiz & Flashcards